Labour-leider Jeremy Corbyn gelooft niet dat de opvolger van de Britse premier Theresa May de uitkomst van die gesprekken zal naleven.

De wekenlange onderhandelingen tussen de Britse premier Theresa May en de grootste oppositiepartij Labour zijn mislukt. ‘De gesprekken om een compromis te vinden over hoe we de EU verlaten, zijn zo ver als mogelijk geraakt’, schrijft Labour-leider Jeremy Corbyn in een brief. Hij wijt de mislukking aan de toenemende instabiliteit van de regering-May. Daarmee is het zo goed als zeker dat May de brexit niet meer zelf geregeld krijgt.

May en Labour zaten sinds begin april samen om een uitweg uit de brexitimpasse te vinden nadat haar deal eind maart voor de derde keer was weggestemd. Maar zes weken van moeilijke onderhandelingen leverden weinig op. ‘Hoewel de gesprekken constructief waren en we op sommige gebieden een compromis konden bereiken, blijven er belangrijke breekpunten die we niet kunnen overbruggen’, schrijft Corbyn.

Steeds zwakker en instabieler

Corbyn wijst erop dat de regering-May steeds zwakker en instabieler wordt, onder meer door de onzekerheid over de opvolging van de premier. Die beloofde op te stappen als de volgende fase van het brexitproces ingaat, maar maakte nog geen precieze datum bekend. Donderdag beloofde ze begin juni meer duidelijk te geven, als ze haar deal voor een vierde keer aan het parlement voorlegt.

Labour blijft zich tegen de deal verzetten als er geen significante veranderingen komen.

JEREMY CORBYN
LABOUR-LEIDER

Meerdere Conservatieve zwaargewichten, onder wie Boris Johnson, lopen zich warm om May op te volgen. Labour trekt de stekker uit de gesprekken omdat het er steeds minder vertrouwen in heeft dat de volgende Conservatieve leider een compromis waarover May onderhandelde zal naleven.

Corbyn waarschuwde May ook dat Labour niet van plan is haar deal begin juni goed te keuren. ‘We zullen nauwkeurig elk voorstel overwegen dat de regering aanbrengt om de brexitimpasse te doorbreken. Maar ik herhaal dat we ons tegen de deal blijven verzetten als er geen significante veranderingen komen. We geloven niet dat die de jobs, de levensstandaard en de industrie in het Verenigd Koninkrijk zal beschermen.’

‘Labour is te verdeeld’

May reageerde vrijdag via haar woordvoerder. ‘We hebben op sommige vlakken vooruitgang geboekt, bijvoorbeeld over de rechten voor werknemers en milieubescherming, maar het is duidelijk dat we niet tot een volledig akkoord zullen komen’, zei hij. May legt de verantwoordelijkheid voor de mislukte gesprekken bij Labour, dat te verdeeld zou zijn over de vraag of het een brexit of een tweede referendum wil.

De premier wil nu opnieuw samenzitten met haar partij en de Noord-Ierse unionisten van DUP om alsnog een doorbraak te forceren. De kans dat dat lukt, is klein. De voorbije maanden wilden ze van geen wijken weten.

Het Verenigd Koninkrijk zou normaal op 29 maart de Europese Unie verlaten, maar het vertrek is uitgesteld tot 31 oktober.

LEES VERDER

Wat staat de Britten te wachten nu May richting de uitgang is geduwd?

Premier Theresa May moet in juni vertrekken, zo heeft de Conservatieve Partij haar donderdag dringend verzocht. Tot nu hield ze zich aan haar Brexitakkoord vast als een drenkeling aan een stuk hout. Maar de strijd om haar opvolging is al in volle gang.

1. Waarom moet premier Theresa May nu weg?

Vergeet het Brexitakkoord. Wat op het spel staat, is het voortbestaan van de Conservatieve Partij, de meest succesvolle partij uit de politieke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de premier zich blindstaart op haar gedoemde deal, haar ereschuld, desintegreert de partij. De gemeenteraadsverkiezingen verliepen deze maand dramatisch en de Europese verkiezingen zullen nog erger zijn. Leden zeggen hun lidmaatschap op, vrijwilligers gaan niet meer langs de deuren en donateurs geven hun geld aan Nigel Farage van de Brexitpartij. Om erger te voorkomen, bezochten prominente fractieleden, de ‘mannen in grijze pakken’, donderdag de premier. Ze smeekte om extra tijd, maar tranen welden op in haar ogen toen de aanzeggers vertelden dat haar tijd erop zit. Vóór eind juni wordt ze geacht een bezoek aan het paleis te brengen om de koningin te informeren over haar aftreden.2. Hoe wordt haar opvolger gekozen.?