Premier Mark Rutte heeft namens de regering excuses aangeboden aan de Groningers voor de aanpak van aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie. Toen het kabinet in 2012 voor het eerst serieus werk ging maken van schadeafhandeling en versterking van gebouwen, heeft het ‘vanaf het begin volstrekt onderschat welke enorme opgave voor ons lag’, zegt Rutte in de Tweede Kamer.

Mr Wiebes, de Groningers hebben aan een hand niet genoeg. Wij groningers werken met beide handen. Moe ga je er van worden. 

Video – Boze Groningers woedend op Kajsa Ollongren en Eric Wiebes

Rutte noemde de gebeurtenissen in Groningen, dat door de jaren heen getroffen werd door talloze aardbevingen, ‘een crisis in slow motion’. Toen eindelijk werd onderkend dat de gaswinning zulke grote problemen veroorzaakte, is bovendien in de aanpak veel te lang de nadruk gelegd op ‘precisie en juridische zekerheid’. Dat is ‘simpelweg ten koste gegaan van de snelheid’, aldus de minister-president.

Ook Rutte zou ‘het liefst vandaag nog’ de gaskraan helemaal dichtdraaien. “Maar dat gaat niet. Als je het te snel doet en er komt een koude winter, dan loop je risico’s met leveringszekerheid.” Hij benadrukte dat het kabinet ‘geen financieel motief’ heeft om langer Gronings gas te blijven oppompen. Tegelijkertijd is er ‘geen toverstok’ om alle problemen in één keer op te lossen.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman stelt vast dat Rutte met zijn excuses ‘diep door het stof is gegaan’. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren noemde de woorden van de premier ‘ruiterlijk en historisch’. Ook Henk Nijboer (PvdA) en Tom van der Lee (GroenLinks) reageerden met instemming. PVV’er Alexander Kops daarentegen betichtte de premier van ‘gladde praatjes’.

De Kamer vraagt zich wel af wat Rutte nu precies anders wil gaan doen, nu hij erkend heeft dat de aanpak tot dusver niet deugde. De premier verwees daarop naar de snellere aanpak van de schadeafhandeling en versterking die verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken) eerder deze week aankondigde. Hij noemde dat ‘een heel verstandig en fatsoenlijk voorstel’.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is ook in de Tweede Kamer door het stof gegaan omdat hij de relatief zware aardbeving die Groningen twee weken geleden trof, een ‘bevinkje’ noemde. De bewindsman zei direct al sorry, en de dag daarna opnieuw. “Maar het past om dat hier ook te herhalen”.

Tijdens een bezoek van Wiebes aan Groningen vroegen veel inwoners hem om meer haast te maken met de aanpak van de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Hij antwoordde daarop dat hij daar al langer mee bezig was en dat hij geen maatregelen ‘aan de hand van één bevinkje’ naar voren kon halen.

“Dat was een hele domme verspreking”, herhaalde Wiebes nog maar eens. “Wat ik alleen maar wilde zeggen was: heb geen aardbeving nodig, wat voor aardbeving ook, om te beseffen dat het sneller moet.” De minister erkende dat de uitspraak kwetsend was voor veel Groningers.

ANP

Schade afhandelen.

Hoe ? Verzekeringsmaatschappijen doen het zo eenvoudig. 

Bij het indienen van een schadeclaim komt er in de meeste gevallen geen schade expert langs. Wanneer de verzekeraar geen goede inschatting kan maken of de schade groot is, zal de verzekeraar waarschijnlijk wel een expert langs sturen. Vaak is het afhankelijk van het schadebedrag of een verzekeraar wel of geen expert inhuurt om de oorzaak en het schadebedrag vast te stellen. Bij relatief kleine schadebedragen wegen de kosten van het inhuren van expert namelijk niet op tegen het schadebedrag. Toch kan de verzekeraar er voor kiezen bij een lager schadebedrag een expert langs te sturen, bijvoorbeeld wanneer de verzekeraar geen goed beeld krijgt van de ontstane schade.

Schadebedrag
Het langs sturen van een expert is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van de claim. Hoe hoger de claim, hoe groter de kans dat er een expert langs zal komen. Bij opstalverzekering, inboedelverzekering en woonverzekeringen wordt vaak vanaf een claim rond de 750 euro een expert ingezet. Bij de autoverzekering ligt dit bedrag nog hoger. Het verschilt per verzekeraar wanneer er een expert wordt ingeschakeld. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat dit vaak precies vermeld.

Echter, ook bij lage bedragen kan er een expert komen kijken, bijvoorbeeld wanneer het onduidelijk is hoe de schade is veroorzaakt. Door het schadeformulier zo uitgebreid en nauwkeurig mogelijk in te vullen en eventueel aan te vullen met bijvoorbeeld foto’s en bonnetjes kan de verzekeraar de schade beter beoordelen en is de kans op een bezoek van een expert kleiner.

Schade opgelopen? Bel dan eerst je verzekeraar om te vragen of de schade door een expert moet worden beoordeeld. Ga het niet meteen repareren, de expert kan de schade dan niet meer beoordelen waardoor je mogelijk de schade niet vergoed krijgt door de verzekeraar.

Generaal pardon’ voor oude schadeclaims Groningen

Zo’n negenduizend Groningers die al lange tijd wachten op afhandeling van hun aardbevingsschade krijgen snel een aanbod voor compensatie.

Minister Wiebes en minister Ollongren werden bij hun bezoek aan Westerwijtwerd opgewacht door boze en verontruste bewoners. Beeld ANP

Met de ‘onorthodoxe maatregel’ hoopt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) het stuwmeer aan niet-afgehandelde schadeclaims weg te werken, dat vlot verder vol loopt na de recente aardbeving bij Westerwijtwerd. Ook moet er eindelijk vaart komen in het preventief versterken van huizen.

De maatschappelijke impact van de aardbevingen door gaswinning in Groningen is groot. De aardbevingen hebben geleid tot gevoelens van onveiligheid en machteloosheid. Rijk en regio erkennen gezamenlijk dat dit zo niet langer kan’, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de maatregelen aankondigt.

Het Staatstoezicht op de Mijnen maande de minister vorige week tot ‘een crisisaanpak’ na de aardbeving bij Westerwijtwerd, woensdag twee weken geleden. Dat was, na een periode van relatieve rust, met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter een van de zwaarste bevingen ooit in het Groningse gaswinningsgebied.

Sindsdien kwamen er al ruim drieduizend nieuwe schademeldingen binnen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Dit overheidsloket, dat in 2017 de schadeafhandeling overnam van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), kampt inmiddels met een werkvoorraad van ruim 18 duizend openstaande claims. De wachttijden lopen op tot meer dan een jaar, en nog steeds verloopt het proces in de beleving van gedupeerden veel te stroperig.

Onaanvaardbaar, stelden belangenorganisaties van gedupeerden en lokale en provinciale Groningen overheden opnieuw. Minister Wiebes erkent nu de kritiek. Wat hij noemt ‘gestapelde zorgvuldigheid’  gaat te veel ten koste van de snelheid en leidt tot onvoldoende resultaten. ‘En zeker na de laatste aardbeving is de roep om snelheid groter dan ooit – de situatie wordt ervaren als een crisis in slow motion.’

Pardon

De minister heeft gezocht naar ‘een betere balans tussen perfectie en vaart’. De TCMG zal daarom ruwweg negenduizend gedupeerden die hun schade meldden voor 1 januari 2019 een aanbod doen dat lijkt op een generaal pardon. Zij kunnen kiezen voor een bedrag van 5.000 euro, of hun scheuren voor maximaal 10 duizend euro laten herstellen door een aannemer. ‘Dit is een omvangrijke en vergaande maatregel, maar ik vind dat de wachttijd een dergelijke radicale maatregel rechtvaardigt’, aldus Wiebes.

Ook het reguliere schadeafhandeling wordt versimpeld, belooft Wiebes, net als het preventief versterken van huizen. Daarvoor komt (weer) een nieuwe organisatie met een ‘ruim mandaat’. Er moet meer tempo gemaakt worden door standaardisatie van de aanpak en maximalisatie van de bouwcapaciteit.

Het Staatstoezicht op de Mijnen maande de minister vorige week ook de gaswinning volgend jaar al te verlagen tot maximaal 12 miljard kubieke meter per jaar. Die aansporing stelt Wiebes voor een ‘grote uitdaging’. Het kabinet heeft aangekondigd de gaskraan versneld dicht te draaien; dit jaar mag de NAM nog 19,4 miljard kuub oppompen.

‘Alle mogelijke maatregelen voor het verder terugbrengen van de gaswinning in het komende jaar worden onderzocht’, stelt Wiebes zonder toezeggingen . Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning en schadeafhandeling in Groningen.

LEES VERDER

Tweede monument voor keerzijde van Gronings gas: ‘Nou moet het afgelopen zijn met de ellende’
Noem het een historische correctie: na een monument ter ere van de gaswinning heeft Groningen nu ook een kunstwerk dat het onheil dat het gas bracht symboliseert. Mede mogelijk gemaakt door de NAM – en dat is wel wat ongemakkelijk.

Toezichthouder: nog minder gaswinning en crisisaanpak nodig in Groningen
De gaskraan moet verder dicht en de Groningse huizen sneller versterkt. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van de aardbeving vorige week woensdag bij Westerwijtwerd, die met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter een van de zwaarste schokken in Groningen ooit was.

Nederlandse Staat verdiende in zestig jaar een duizelingwekkende 417.000.000.000 euro aan aardgaswinning
Zestig jaar na de ontdekking van gasveld Slochteren heeft de Staat 417 miljard euro verdiend aan de Nederlandse gasvoorraden. Shell en andere bedrijven die zich bezighouden met de exploitatie ervan schreven in de afgelopen vijftig jaar ruim het dubbele bij aan toegevoegde waarde: 1.000 miljard euro.