Boris Johnson de favoriet. Gaat hij May achterna? Een ‘no deal’-Brexit?. Geen Brexit? Nieuw referendum kent grote obstakels?.

Boris Johnson de favoriet. Gaat hij May achterna? Een ‘no deal’-Brexit?. Geen Brexit? Nieuw referendum kent grote obstakels?.

Boris Johnson blijft ook na de eerste stemronde de torenhoge favoriet om May op te volgen

Boris Johnson

Drie kandidaten om de Britse premier Theresa May op te volgen zijn uitgeschakeld. Esther McVey, Mark Harper en Andrea Leadsom kregen bij de eerste ronde van een interne partijverkiezing onvoldoende steun.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kreeg veruit de meeste stemmen.

In totaal hadden zich tien kandidaten gemeld om May op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk. Zij hadden minstens zeventien stemmen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. McVey, Harper en Leadsom haalden dat niet.

De 313 Conservatieve parlementariërs houden meerdere stemrondes tot nog twee kandidaten over zijn. Dan hebben 160.000 partijleden het laatste woord.

Lees meerVia dit bizarre systeem kiezen de Conservatieven een opvolger voor Theresa May

Johnson ging met 114 stemmen aan kop in de eerste ronde, gevolgd door minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken). Die kreeg 43 stemmen. Volgende week wordt weer gestemd.

May kondigde vorige maand haar vertrek aan. Haar positie was onhoudbaar geworden na meerdere mislukte pogingen haar Brexitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen. Ze blijft wel aan als premier tot een opvolger is gekozen.

Johnson wordt gezien als favoriet om het stokje van May over te nemen. Hij heeft aangekondigd geen verdere verlenging van de Brexitdeadline te willen. Groot-Brittannië moet wat hem betreft op 31 oktober de EU verlaten, met of zonder deal. Het Britse Lagerhuis is daarom nu al bezig met wetgeving om een vertrek zonder akkoord te voorkomen.

De voormalige burgemeester van Londen bedankte zijn aanhangers donderdag via Twitter. “Ik ben dolblij dat ik de eerste stemronde heb gewonnen, maar we hebben nog een heel eind te gaan.”

LEES OOK: Waarom de volgende Britse premier waarschijnlijk net zo hard mislukt als Theresa May

Waarom de volgende Britse premier waarschijnlijk net zo hard mislukt als Theresa May

ANALYSE – De prominenten uit de Conservatieve Partij die hebben aangegeven dat ze premier Theresa May willen opvolgen doen stuk voor stuk dezelfde belofte: ze zeggen te slagen daar waar May faalde bij het uitvoeren van de Brexit.

Iets beloven is één ding, maar de belofte inlossen is weer iets heel anders. Want ongelooflijk moeilijk. Bovendien is het Britse premierschap een baan met een buitengewoon hoog afbreukrisico: de kans dat May’s opvolger, net als May en de twee Conservatieve premiers die haar voorgingen, ook op het Europese dossier sneuvelt, is levensgroot.

Waarom is dat zo? Heel eenvoudig, zoals EU-onderhandelaar Michel Barnier deze week nog maar weer eens herhaalde: over het scheidingsakkoord dat May met de EU sloot valt niet te heronderhandelen.

Tegen de New York Review of Books zei Barnier: “Er zijn drie opties: een deal gebaseerd op wat we zes maanden geleden zijn overeengekomen, een ‘no deal’-Brexit of geen Brexit.”

Dit standpunt wordt binnen de EU breed gedragen. Alle 27 lidstaten en de onderhandelaars in Brussel zijn daar glashelder in. “Geen punt of komma wordt veranderd”, zei een bron tijdens een diner van de Europese Raad deze week tegen The Telegraph.

Dus, wat staat de nieuwe Britse premier dan te doen? We lopen de drie opties langs die Barnier schetst.


1. De EU verlaten met een deal

theresa may eu summit brexit delay

Foto: Theresa May. Bron: Reuters

Een Brexit mét deal lijkt een brug te ver voor een nieuwe premier.

Zodra May’s opvolger aan de slag kan, zal de nieuwe premier zich in Brussel melden om concessies af te dwingen met betrekking tot de noodregeling voor de Ierse grens. Die backstopis buitengewoon impopulair onder de Conservatieven, want het houdt het Verenigd Koninkrijk gevangen in de douane-unie met de Europese Unie. Het VK kan daardoor niet zelfstandig handelsdeals sluiten met landen buiten de EU.

Het merendeel van de twaalf Conservatieve parlementsleden die gesolliciteerd hebben naar de functie van May, waaronder Boris Johnson, Dominic Raab, Jeremy Hunt en Matt Hancock, wil af van de backstop. Of in ieder geval een flink verzwakte versie van de backstop.

Puntje van aandacht is alleen dat dit voor de EU volstrekt onbespreekbaar is. Het scheidingsakkoord is verder niet onderhandelbaar, punt uit. En zelfs wanneer er kleine concessies gedaan worden, dan nog is de Ierse backstop een rode lijn voor de Europese Unie.

De EU is in deze kwestie onbuigzaam, omdat de noodregeling de enige garantie is waarbij een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland kan worden voorkomen. En dus blijft de huidige deal overeind, een deal waaraan de Conservatieven elke dag een nóg grotere hekel krijgen.


2. Een ‘no deal’-Brexit

En zo belanden we als vanzelf bij de ‘no deal’-Brexit. De twee meest waarschijnlijke vervangers van May, Boris Johnson of Dominic Raab, hebben beiden beloofd het VK per 31 oktober de EU uit te slepen, met of zonder deal.

Dat wordt om verschillende redenen een hele lastige.

In de eerste plaats heeft het Britse parlement herhaaldelijk gezegd geen ‘no deal’-Brexit te willen. Er is geen reden om aan te nemen dat het parlement daar nu anders over denkt. Het Britse parlement zou zomaar eens bij wet de regering kunnen verplichten een no deal te voorkomen, zelfs wanneer dat betekent dat het VK nog langer in de EU zit.

Een nieuwe premier kan dit proces negeren of eroverheen walsen. Maar daarmee riskeert die nieuwe premier een crisis waarin het parlement de regering tot aftreden dwingt, een scenario dat minister van Financiën Philip Hammond deze week opperde.

Hammond, een uitgesproken voorstander van een zachte Brexit, zei serieus te overwegen tégen zijn eigen regering te stemmen wanneer deze een ‘no deal’-Brexit probeert door te drukken. Zijn opmerkingen lijken op die van Jeremy Hunt, die een ‘no deal’-Brexit zonder parlementaire steun politieke zelfmoord van de Conservatieven noemde.


3. Geen Brexit

Met het oog op hoe de hazen in het Lagerhuis lopen, is het momenteel erg lastig een compromis te vinden over de Brexit waar een meerderheid mee instemt.

Natuurlijk kan een nieuwe premier proberen de machtsverhoudingen te veranderen door nieuwe verkiezingen uit te roepen. En dan maar hopen dat die een comfortabele meerderheid voor de Conservatieven opleveren.

Maar ook dit scenario is weer hoogst onwaarschijnlijk, gezien de impopulariteit van de Conservatieven in recente opiniepeilingen. Volgens een peiling van afgelopen donderdageindigen de Conservatieven met 19 procent op een derde plaats.

Toch een tweede referendum

En daarmee blijft er nog maar één uitweg over voor de volgende premier: een tweede referendum.

Een tweede referendum met een no deal als inzet is riskant. Stel dat een meerderheid van de Britse bevolking de ‘no deal’-Brexit afwijst, dan betekent dat het einde van de premier die het referendum heeft uitgeroepen. En toch zou het zomaar eens de enige levensvatbare optie kunnen zijn.

Maar ook een nieuw referendum kent grote obstakels, en niet in de laatste plaats politieke: de meeste Conservatieve parlementsleden zijn namelijk tegen een nieuwe volksraadpleging.

Daarbij komt dat ook het Britse parlement groen licht moet geven voor een nieuw referendum. En dat kan wel eens lastig worden, wanneer het referendum gaat over de vraag: wel of geen ‘no deal’-Brexit?

Toch lijkt een tweede referendum, gezien de onmogelijkheid van alle andere opties, de enige manier waarop May’s opvolger voorkomt hetzelfde lot te moeten delen als Theresa May.

LEES OOK: Britten hebben spijt van Brexit – de Europese verkiezingsuitslagen in het VK laten geen andere conclusie toe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  juni 2019
  MDWDVZZ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

  Pin It on Pinterest

  Share This