Nu een goed pensioen voor jong en oud. Vakbond CNV en nu ook FNV stemmen in met nieuw pensioenakkoord

Na negen jaar is er bijna een pensioenakkoord. Vakbond FNV is zaterdagmiddag akkoord gegaan met het nieuwe akkoord, CNV stemde vrijdag rond middernacht al in. Nu beide vakbonden hun goedkeuring hebben gegeven, is het akkoord bijna definitief. Dinsdag moet vakbond VCP moet nog een besluit nemen.

Het 105-koppige ledenparlement van de FNV, het machtigste orgaan van de vakbond, gaf zaterdag zijn goedkeuring. Het ledenparlement baseerde zijn besluit grotendeels op de uitslag van het online referendum dat de FNV onder zijn 1 miljoen leden had gehouden. Een meerderheid van de leden stemde voor het pensioenakkoord, dat woensdagochtend werd gepresenteerd door werkgeversverenigingen, vakbonden en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66).

Vakbond CNV stemde rond middernacht al in met het nieuwe pensioenakkoord. Bij de CNV-ledenraadpleging stemde 79 procent van de leden in. Het algemeen bestuur van het CNV heeft besloten de uitslag over te nemen en het pensioenakkoord goed te keuren.

Lees ook:Hoe er na negen jaar toch een pensioenakkoord op tafel ligt“Het pensioenakkoord maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt”, reageert CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden op de website van de vakbond.

In totaal brachten 43.421 CNV-leden hun stem uit. Van Wijngaarden wijst er op dat veel leden wel kritisch zijn en de verdere uitwerking van het akkoord nauwlettend in de gaten zullen houden: “Vakbonden hebben in deze uitwerking, samen met werkgevers en overheid, een beslissende rol. Onze leden zullen ons hier terecht kritisch in volgen.”

Tot deze zaterdag 12.00 uur mochten de ongeveer een miljoen leden van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, hun stem uitbrengen. En daar waar de instemming door het CNV in de lijn der verwachting lag, was het bij de FNV verre van zeker dat de leden goedkeuring geven aan het akkoord.