In het afgelopen Parlementaire Jaar is de PvdA 8 zetels gestegen (naar 19)  De PVV is 7 zetels gedaald (naar 9) en de SP 5 (ook naar 7). De coalitie is 3 zetels gedaald in dat jaar (naar 57).

D66 en SP scoren laag. ChristenUnie wordt, relatief gezien, vaak genoemd.

Opmerkelijk is dat kiezers die nu D66 stemmen, GroenLinks, PvdA en VVD vaker noemen bij deze vraag dan hun eigen partij D66.

  • 44 procent vindt het jammer dat Frans Timmermans geen voorzitter van de Europese Commissie wordt. 11 procent heeft spijt dat hij/zij op 23 mei is opgekomen.
  • 44 procent vindt het goed dat Schiphol de ruimte krijgt om verder te groeien. Over het onderwerp zien we (ook) een grote verdeeldheid onder het electoraat. VVD-kiezers zijn
  • 76 procent voor en GroenLinks- en SP-kiezers met ongeveer 15 procent voor.
  • 48 procent vindt wel dat Prinses Maxima de ontmoeting had kunnen hebben met de Kroonprins van Saoedi-Arabië.

In het rapport van vandaag (pdf) wordt ook onderzocht wat de kiezers vinden van de reactie van de regering op de voorstellen van Commissie Remkes. Er is relatief weinig steun voor het onderzoek naar het mogen stemmen van 16-jarigen. 54 procent had wel een bindend referendum willen hebben. Kiezers van FVD, PVV, SP en 50PLUS willen dat in beduidend sterkere mate dan kiezers van regeringspartijen.