Volgens Mark Rutte is er een toekomst voor de Nederlandse boer. Wie wil boeren moet dat kunnen blijven doen. ‘Om die toekomst te bouwen, moeten we ontzettend veel moeilijke stappen zetten in de komende weken en maanden.’ Geld mag volgens Rutte geen probleem zijn tijdens deze crisis. Meerdere malen gedurende de avond spreekt hij deze woorden uit.

Rutte+praat+met+boeren+over+stikstofcrisis

NIEUWS

© Arie Meijer

Rutte praat met boeren over stikstofcrisis

Veel kritiek op de aanpak van het kabinet woensdagavond op het melkveebedrijf van Arno de Spijker in het Overijsselse Vinkenbuurt. In één van zijn schuren werd een VVD-bijeenkomst georganiseerd waarbij premier Mark Rutte in discussie ging met de aanwezigen, maar er zelf ook van langs kreeg.

‘Wilt u meer huizen, of wilt u meer natuur? Want op het moment dat onze stikstof geruild wordt voor huizen, dan hebben we toch net zo goed nog een stikstofprobleem?’ Het zijn de woorden van melkveehouder Mieke Bos uit Zuidbroek aan het adres van Rutte. De Groningse is actief binnen de VVD als fractievoorzitter van de gemeente Midden-Groningen. ‘Nog wel, maar ik sta er op dit moment nou niet bepaald vrolijk in.’ Volgens Bos moet er wat partij op korte termijn voor verandering zorgen. Anders zegt zij haar lidmaatschap op.

Volgens Mark Rutte is er een toekomst voor de Nederlandse boer. Wie wil boeren moet dat kunnen blijven doen. ‘Om die toekomst te bouwen, moeten we ontzettend veel moeilijke stappen zetten in de komende weken en maanden.’ Geld mag volgens Rutte geen probleem zijn tijdens deze crisis. Meerdere malen gedurende de avond spreekt hij deze woorden uit.

 

Emoties

‘Laat ons weer boer zijn. Ontmoedig niet langer de komende generatie jonge boeren. We zullen ze nog keihard nodig zijn’, was de boodschap van één van de sprekers aan Mark Rutte. De emoties lopen soms ook hoog op. Een vrouw uit Friesland heeft vochtige ogen als zij praat over hun bedrijf. ‘Niet alleen de toekomst van ons bedrijf wordt de nek omgedraaid. Ook die van mijn man.’

De minister-president kreeg ook het verwijt dat hij in de afgelopen weken niet zichtbaar is geweest en zich niet heeft laten bij de boerenprotesten op het Malieveld. Rutte belooft beterschap. ‘Wat ik vind het ook mijn taak om daar te zijn dat mensen prettig vinden dat ik ben, dus als dat soort geluiden er zijn, ik wil ze niet uitnodigen weer naar Den Haag te komen, maar als er weer een demonstratie is van welke groep dan ook, dan kom ik.’

Vroem-partij

Ook liet de premier weten niet op de feiten vooruit te lopen door zelf al 100 kilometer per uur te rijden op de Nederlandse snelwegen. ‘Ik ga niet individueel 100 rijden als dat ergens niet hoeft en ik vind het heerlijk om hard door te kunnen rijden, waar dat kan. We zijn ook de vroem-partij heb ik wel eens gezegd als VVD. Maar alle sectoren moeten hun bijdrage leveren, dus ook daar geen heilige huisjes. Als het vervoer een bijdrage kan leveren en ook echt iets oplevert, moet je ook daar naar kijken. Wat het precies dan is, daar hopen we volgende week meer over te kunnen zeggen.’