Nieuwe politieke partijen: op naar de 0 zetels! Zetels zijn van de partij en niet van een individu,Persoonlijk kwam ik met voorkeurstemmen in de raad van Menterwolde, namens de VVD. Stel dat ik op de lijst van een andere partij had gestaan dan had ik toch die voorkeurstemmen niet gehad. Dus de zetel is en blijft van de partij als ik uit de raad zou gaan.

Verkiezingen in 2021 0f eerder? 

Tussen 1917 en 2017 zijn er in de Tweede Kamer 58 gevallen van zetelroof geweest – en vijf in de Eerste Kamer. In de politiek onrustige jaren zestig en zeventig, toen partijvernieuwing een actueel thema was, traden veel Kamerleden uit hun oude fractie, maar ook deze eeuw is er sprake van een sterke toename. De stijging zet voorlopig door: de Tweede Kamer die in 2012 aantrad en het kabinet-Rutte II vormde, bestond uit elf fracties; bij uittreding in 2017 waren dat er maar liefst zeventien. Daarnaast spelen enkele zetelrovers tegenwoordig een prominentere rol in het politieke en publieke debat, veelal met nieuwe partijen en spraakmakende programma’s. Bekende voorbeelden uit eerdere kabinetsperioden zijn Geert Wilders met de PVV en Rita Verdonk met TON, terwijl tijdens Rutte II Louis Bontes en Joram van Klaveren met VNL, Norbert Klein met de Vrijzinnige Partij, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk met DENK en Jacques Monasch met Nieuwe Wegen hun afsplitsing aangrepen om een eigen partij op te richten.

Met ingang van de verkiezingen van maart 2017 is fractievorming op elk moment na het aantreden van de Tweede Kamer verboden, waardoor een zetelrover dus geen volwaardige fractie meer zal zijn maar een ‘groep’ – met een sterk ingeperkte spreektijd en zonder fractiebudget.

FvD, op naar de nul zetels! En dat geldt ook voor al die andere nieuwe kwakpartijtjes nu en in de toekomst, zoals NLBeter. Rot toch eindelijk eens op met dat zwakzinnige vertoon van narcisme door types die heel media-Nederland hebben afgelopen en afgelikt en daar geen werk konden vinden dus dan maar de politiek in gaan.

Het enige waar ze goed in zijn is kiezers aanzuigen. Ja, iedereen kan natuurlijk gelikte populistische filmpjes maken waarin je exact zegt wat mensen willen horen zonder dat je je bekommert om de manier waarop je al die problemen precies denkt te gaan oplossen of hoe je beleidsplannen precies aansluiting gaan vinden bij die van anderen of zelfs maar moeten gaan kunnen binnen de Grondwet. Nee, een aanhang die onophoudelijk journalisten bedreigt, intimideert, uitscheldt, dramt, zeurt, smeekt, jammert en zichzelf vernedert omdat er binnen die vrijheid waarop ze zo gek zeggen te zijn ook wel eens andere meningen te horen zijn, dát is tenminste geen verontrustend vooruitzicht. Maar de partijleider zelf blijft Oost-Indisch doof en heeft een aanhoudende bloedneus, al was het maar omdat hij gewoon veel te druk is met zijn dating-goeroe (LOL), het uploaden van foto’s van zijn geliefde op Instagram of zichzelf op zijn borst roffelen op social media met inbegrip van knettergekke uitspraken als ‘fossiele brandstoffen gaan nooit op want de aarde is 12.000 kilometer in doorsnede.

Ja hoor, klopt, ik moet ook nu al kotsen van de nieuwe politieke partij van Esther van Fenema en Wanda de Kanter en de rest van die uitgerangeerde psychiaters (psychiaters zijn toch een beetje de Gender- en Post Koloniale Studie-wetenschappers van de medische wereld) die nu ook maar eens het volk komen verheffen met hun ongetwijfeld fascinerende politieke inzichten die natuurlijk moeiteloos uitvoerbaar zijn in de totaal niet dichtgetikte democratie Nederland BV. Joe, fuck off! Blijf lekker op 0 zetels, bij voorbaat! Minder, minder, minder zetels, voor alle nieuwe partijen! Ga een vak leren. Of voer tenminste gewoon je vak uit, Ik herhaal: op naar de 0 zetels!