Gert-Jan Segers (ChristenUnie): Het gaat niet lekker in de coalitie    ‘Het is wat je noemt: herfst’

Coalitiegenoten ChristenUnie en D66 blijven bakkeleien over wat er moet gebeuren met de veestapel. Dat D66 vasthoudt aan halvering van het aantal varkens en kippen in Nederland, vindt de ChristenUnie onverstandig. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot moppert op zijn beurt dat CU-bewindsvrouw Carola Schouten het ‘halve verhaal’ houdt tegenover boeren.“Als we allemaal onze politieke stokpaardjes gaan berijden, dan komen we er niet uit”, zegt Kamerlid Carla Dik-Faber op NPO Radio 1 over de stikstofproblemen van het kabinet. De ChristenUnie wil dat D66 terugkomt op haar voorstel.Op het Malieveld beloofde Schouten dinsdag aan de boeren dat ‘er geen halvering van de veestapel komt’, zolang zij minister is. In de geschreven versie van de toespraak gaat het echter over ‘gedwongen halvering’.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het woordje ‘gedwongen’ niet zoveel uit maakt. “Halvering is niet aan de orde.”

Lees ook – Carola Schouten tegen boeren: Er komt geen halvering van de veestapel

Video – GroenLinks-leider Jesse Klaver en Tjeerd de Groot (D66) die veestapel wil halveren uitgejouwd door boeren

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. ANP MARTIJN BEEKMAN

Een coalitie is nodig, maar nooit heilig”, waarschuwde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zaterdag op het congres van zijn partij. De kleinste regeringspartij kijkt alvast vooruit naar de tijd na het kabinet-Rutte III. Sinds de zomer loopt het stroef in de coalitie. De ChristenUnie heeft zich vooral aan voorstellen van coalitiepartner D66 geërgerd. Zo viel het voorstel voor het halveren van de veestapel helemaal verkeerd. “We hebben stormachtige weken achter de rug. Het is wat je noemt: herfst”, hield Segers zijn gehoor in het Beatrixtheater in Utrecht voor.

Lees ook – Coalitieleed: D66 en ChristenUnie blijven ruzie maken over halvering veestapel

“De realiteit van de afgelopen weken is ook de situatie waar we voor staan als coalitie. We zijn halverwege. En we knokken bij lastige vraagstukken om er samen uit te komen. Dat is ook steeds onze inzet. We werken samen, maar zijn niet met elkaar getrouwd. En dus richten we onze blik ook op de toekomst, op een volgende periode – want ook deze coalitieperiode is eindig.”

De ChristenUnie wil zich volgens Segers sterk maken voor een gelijke behandeling van een en twee kostwinners door de fiscus en meer geld voor onderwijs. Ook op medisch-ethisch vlak liggen er de nodige wensen.

Nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart 2021. In de aanloop daarnaartoe zal het in de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ‘meer gaan schuren’, zei Segers zaterdag in De Telegraaf.

Er zijn volgens hem ‘stevige tegenstellingen’ in de coalitie ontstaan. “Het is niet allemaal netjes en keurig. Als we het hebben over stikstof is het gewoon heel spannend. Een heel ingrijpend probleem waarbij we niet snel bij dezelfde oplossing zitten.”