In de zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag klimt de VVD naar 44 zetels. Dat zijn er maar liefst 17 meer dan aan het begin van de coronacrisis. Verder nemen veel kiezers afscheid van 50PLUS, maar ook van Krol.

Mei is de derde maand op rij waarin de VVD zetels wint. Aan het begin van de coronacrisis was de VVD met 27 zetels al de grootste partij, maar met een flink kleinere afstand tot andere partijen dan nu. In februari scheelde het nog 9 zetels met toenmalig tweede partij de PVV. Het gat met de huidige nummer twee, GroenLinks, is enorm met 29 zetels.

VVD trekt kiezers van coalitiegenoten

In de afgelopen 10 jaar, waarin Rutte premier van Nederland is, kwamen de liberalen alleen vlak na de verkiezingswinst bij de landelijke verkiezingen van 2012 op een vergelijkbaar niveau. Ook toen noteerde de VVD 44 zetels in De Peiling.

Opvallend is ook dat de VVD nu een andere kiezersgroep aanboort dan voorheen. In de eerste maand kwam de zetelwinst in de coronacrisis vooral van rechtse kiezers die vonden dat hun partij te hard ageerde tegen het coronabeleid van Rutte. Deze maand trekt de VVD kiezers weg bij coalitiegenoten CDA en D66. Verder dankt de VVD zijn winst aan het geruzie bij 50PLUS.