Wat is er nodig om mensen met verward gedrag eerder te helpen. Conclusie:  te weinig of geen comminucatie tussen alle hulpverleners, van jeugdzorg, verslavingszorg enz. Het belangrijkste uitgangspunt in de ggz is passende, herstelondersteunende zorg, maar het ontbreekt aan een directeur/leider boven alle instanties om de juiste keuze te maken.

Kolham reageert geschokt op steekpartij: ‘Zo’n jonge man die dit zijn ouders aandoet, verschrikkelijk’

Het Groningse dorp Kolham is zondagmiddag opgeschrikt door een dubbele steekpartij. Bij een woning aan de Hoofdweg werden twee mensen neergestoken. De dader, volgens buurtbewoners de zoon van het belaagde stel, is even later aangehouden. Volgens de politie zou de dader “verward gedrag” vertonen. ( het was zijn moeder en stiefvader)

Helemaal onverwacht kwam het incident niet, vertelt de buurman. “Je schrikt je hartstikke kapot. Maar in ons achterhoofd hadden we het wel een keer verwacht. In het verleden was hij al van plan zijn ouders iets aan te doen. De laatste paar jaren niet, maar een jaar of vijf, zes terug wel. Dus dat gaat een keer fout.” ( rond 2010 heeft de dader het ook al eens geprobeerd, waarop de moeder is gevlucht naar de buren)

De melding kwam rond 12.30 uur binnen. Er zouden mensen zijn neergestoken in een huis van de Hoofdweg. Ter plaatse troffen agenten twee gewonde mensen op straat aan. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, het is niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. ( de man mocht de volgende dag weer naar huis. Maar de moeder was even levensbedreigend. Ze zou 18 messteken hebben gehad en krijgt de ene operatie na de andere. Het echtpaar stond op het punt naar hun dochter te gaan die jarig was)

De slachtoffers bevonden zich op het moment van de steekpartij in hetzelfde huis, maar wisten beiden uit het huis te komen, meldt een woordvoerder van de politie tegen Hart van Nederland. Een uur na de steekpartij werd een verdachte aangehouden in het naburige Scharmer. Hij zou “verward gedrag” vertonen.

 Verward en gevaarlijk, maar niet geholpen

Na de moord op Els Borst kwam de commissie-Hoekstra met aanbevelingen om de hulp aan verwarde mensen te verbeteren. Daar komt in de praktijk nog niet veel van terecht. Waarom gaat het zo vaak mis?

In deze aflevering van Hollandse Zaken: de moeizame hulp aan mensen met ernstig verward gedrag. Het aantal incidenten met psychotische of verslaafde mensen waarbij de politie moet ingrijpen, verdubbelde de afgelopen 5 jaar. Dat aantal stijgt nog steeds. Het blijkt in de praktijk lastig om verward gedrag goed te duiden en op tijd in te grijpen. Keer op keer moeten familie en buurtbewoners smeken om hulp. Die vervolgens uitblijft. Als het dan misgaat, gaat het gruwelijk mis.

Neem de drie moorden die Thijs H. pleegde in Den Haag en Limburg. Het OM eiste dinsdag 24 jaar cel en tbs tegen hem. Zie de dubbele moord die Ergün S. pleegde op Gina en Marinus Visser in de bioscoop in Groningen. Of de 18-jarige Rik van de Rakt die in Heesch werd doodgestoken. Hij was het willekeurige slachtoffer van een psychotische statushouder uit Soedan.

Na de moord op Els Borst kwam de commissie Hoekstra met een serie aanbevelingen om de hulp aan verwarde mensen te verbeteren. Daar komt in de praktijk nog niet veel van terecht. Waarom gaat het zo vaak mis? Waarom wordt er zo slecht geluisterd naar de noodkreten van familie? Wat is er nodig om mensen met verward gedrag eerder te helpen?
Te gast in Hollandse Zaken zijn de moeder en stiefvader van Rik van de Rakt en advocaat Phil Boonen, van de nabestaanden van de slachtoffers van Thijs H. Ook de buren van de in november vorig jaar doodgeschoten verwarde ‘Carla’ uit Alkmaar en vertegenwoordigers van de politie en GGZ zijn aanwezig.