Amerika grote zorgen Corona en nu zakt de dollar ook nog.
De koers van de Amerikaanse dollar gaat steeds harder onderuit. Analisten uiten hun twijfels over de houdbaarheid van de dollar als reservemunt, nu de zorgen over de Amerikaanse economie de koers steeds verder omlaag drukken.
Eén euro was vrijdag bij het sluiten van de handel goed voor afgerond $1,18, terwijl dat eind mei nog krap $1,09 was. Op de valutamarkt is dat een forse beweging, die bovendien steeds sneller gaat. Gemeten tegenover een mandje met andere belangrijke valuta’s beleefde de dollar in juli de slechtste maand in tien jaar tijd.

Lage rente
‘Het aantal coronagevallen in de Verenigde Staten is veel groter dan in vergelijkbare economieën. De financiële markten sorteren voor op het feit dat het economisch herstel in de Verenigde Staten waarschijnlijk zal achterblijven,’ zegt Ranko Berich, hoofd onderzoek bij valutahandelaar Monex Europe.
‘Er zijn grote twijfels over de aanpak van de coronacrisis door de overheid’, stelt Philip Marey, die voor Rabobank de Amerikaanse economie en de financiële markten in de gaten houdt. ‘Met de verkiezingen in aantocht wordt ook de politiek steeds instabieler. De centrale bank schiet te hulp met miljarden aan monetaire stimulering en een extreem lage rente, maar ook dat zet de dollar onder druk.’
De dollar als wc-papier
De koersval van de dollar vormt een opmerkelijk contrast met het dieptepunt van de coronacrisis op de financiële markten, begin maart. Toen schoot de koers van de dollar juist omhoog. Er heerste toen grote onrust op de financiële markten en er was schaarste aan dollars. Beleggers vluchtten naar wat nog steeds de meest liquide belegging ter wereld is, terwijl bedrijven wereldwijd hun kredieten bij banken opnamen als voorzorgsmaatregel. De dollar werd wel vergeleken met wc-papier, waar toen ook een enorme run op was.
Voor analisten van de vooraanstaande Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is de steeds zwakker wordende dollar reden om openlijk te twijfelen aan de status van de dollar als wereldwijde reservemunt. De Amerikaanse munt is al decennia met afstand de belangrijkste valuta op de financiële markten, maar de analisten zien in de dalende koers en de oplopende goudprijs een teken aan de wand. De goudprijs bereikte vorige week een hoogterecord, nu beleggers goud lijken te verkiezen boven dollars. Een troyounce (31,1 gram) van het edelmetaal kost nu bijna $2000.
Hegemonie van de dollar niet zomaar verdwenen
Maar Georgette Boele, specialist valuta en edelmetalen van ABN Amro, ziet de hegemonie van de dollar nog niet verdwijnen. ‘Bij 88% van de valutatransacties wereldwijd is de dollar betrokken. Dat verandert niet zomaar. Op de langere termijn komt er misschien ooit wel een alternatief voor de dollar, maar nu is dat er nog niet.’
De analist plaatst bovendien een kanttekening bij de dalende koers. ‘Het is vakantietijd, er is weinig handel en de koersuitslagen zijn groter. Het wordt spannend wat er gebeurt als iedereen weer terug en is we ook meer weten over het verloop van de pandemie. Als er ook in Europa veel meer coronagevallen komen, kan het sentiment zo weer omslaan.’
Laatste Reacties