Pelosi roept Huis VS terug van reces om Amerikaanse postdienst te redden

Voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zondagavond het parlement teruggeroepen van reces zodat later deze week gestemd kan worden over een wetsvoorstel om de Amerikaanse postdienst te beschermen.

Natalie Righton17 augustus 2020, 7:12

Voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Beeld AFP

Volgens Pelosi probeert Donald Trump de presidentsverkiezingen op 3 november te saboteren door het stemmen per post ernstig te bemoeilijken. Afgelopen vrijdag waarschuwde de USPS – United States Parcel Service – haast alle staten dat de stembiljetten niet op tijd bij de stembureaus bezorgd zouden kunnen worden en dus dat de kans aanwezig is dat een per post uitgebrachte stem niet meetelt. Diverse nieuwsorganisaties in de VS melden dat het postbedrijf – dat al jaren kampt met tekorten – bezig is met het weghalen van postbussen in diverse staten, dat ook de werkuren van het personeel worden teruggebracht en dat postsorteringmachines tussen nu en de verkiezingsdag ontmanteld worden. Democraten beschuldigden de directeur van de postdienst ervan dat het bedrijf momenteel expres reorganiseert, waardoor postbezorging vertraging oploopt. Directeur Louis DeJoy is een trouwe aanhanger van Trump.

Zondag schreef Pelosoi aan de volksvertegenwoordigers dat het nieuwe wetsvoorstel moet voorkomen dat de posterij de diensten afschaalt. De Democraten willen miljarden steken in het overeind houden van de postdienst omdat volgens hen ‘de democratie in gevaar’ is.

Vanwege de coronacrisis wordt verwacht dat een recordaantal Amerikanen ditmaal zijn stem voor de presidentsverkiezingen per post zal uitbrengen. Zij willen het stemhokje vermijden uit angst voor besmetting met het virus.

Verkiezingsfraude

Presidentskandidaat Joe Biden en de Democraten zien het stemmen per post dan ook als ‘de veiligste manier van stemmen’ tijdens de coronacrisis. Maar Trump en de Republikeinse partij vrezen grootschalige verkiezingsfraude.

Volgens Trump zijn er onder meer stembiljetten ‘naar honden en reeds overleden mensen’ gestuurd, waardoor er honderdduizenden valse stemmen ten faveure van Biden uitgebracht zouden kunnen worden. Hij wil per se dat kiezers naar persoonlijk naar het stembureau komen.

Experts zeggen dat er geen bewijs is dat het huidige systeem van stemmen per post in de VS onveilig is. Opmerkelijk is dat Trump zelf ook gebruik maakt van het stemmen per post. Vorige week deed hij daartoe een verzoek via zijn officiële woonadres in Florida. Na kritische vragen zei Trump dat stemmen per post in Florida wel veilig is.

Veel staten bereiden het stemmen per brief al grondig voor en hebben dat in het verleden ook gedaan.

Volgens een hooggeplaatste functionaris bij de Democraten zal het Huis waarschijnlijk aankomende zaterdag bijeenkomen om te stemmen over het voorstel voor steun aan de Amerikaanse postdienst