Van totale lockdown tot noodtoestand: Europa vecht tegen tweede golf                       Door Updated Gisteren, 21:08   Gisteren, 16:27 in BUITENLAND  26-10-2020

Spanje kondigde zondag om die reden zelfs de noodtoestand uit tot medio 2021. Een overzicht van hoe de landen om ons heen het tij proberen te keren.
België

Heel België kleurt momenteel coronarood, maar in vooral Franstalig België (Luik, Brussel) is de situatie ernstig. Het weekgemiddelde wat betreft besmettingen ligt op bijna 12.000 per dag. Zaterdag alleen al waren er 590 ziekenhuisopnames en er liggen meer dan 700 mensen op de ic.

Een aanscherping van de coronaregels in Franstalig België zorgt ervoor dat de helft van België in een lockdown is gegaan, al mag dat officieel niet zo heten. Hoewel de besmettingscijfers in Vlaanderen (nog) minder dramatisch zijn wordt de druk opgevoerd om ook daar voor verdere aanscherping te kiezen.

In Brussel geldt vanaf maandag weer een algemene mondkapjesplicht voor het hele grondgebied, inclusief bossen en parken. Deze omstreden maatregel was juist per 1 oktober afgeschaft omdat er veel weerstand tegen bestond.

In navolging van wat Wallonië vrijdagavond laat bekendmaakte, wordt in Brussel ook de avondklok uitgebreid. In het hele land gold die sinds een week van 0.00u tot 5.00u ’s ochtends maar in Franstalig België wordt deze uitgebreid en gaat in vanaf 22.00u en geldt tot 6.00 ’s ochtends. Ook gaan theaters en sportscholen weer dicht. Cafés en restaurants waren al in heel het land gesloten. Thuiswerken wordt verplicht waar dat kan en het hoger onderwijs moet van afstand worden gevolgd. Het hele openbare leven komt daarmee zowat tot stilstand.

In feite is de toestand niet veel anders meer dan in maart en april toen het hele land in lockdown ging met dit verschil dat de basis- en middelbare scholen nog open zijn. Toen gold er overigens geen avondklok.

Denemarken

De regering van Denemarken scherpt het coronabeleid aan vanwege de snelle verspreiding van het virus. In alle openbare gebouwen, zoals supermarkten en bibliotheken, wordt het dragen van mondkapjes verplicht. Ook moet de verkoop van alcohol na 22.00 uur worden gestaakt, maakte premier Mette Frederiksen bekend. Het aantal mensen dat gelijktijdig mag deelnemen aan openbare bijeenkomsten en activiteiten, wordt naar beneden bijgesteld van 50 naar 10.

Het ruim 5 miljoen inwoners tellende land heeft het aantal coronabesmettingen de laatste tijd fors zien stijgen. Deense media melden dat vrijdag een recordaantal nieuwe coronagevallen is geteld. Bij nog eens 859 mensen is vastgesteld dat ze het virus onder de leden hebben. Het record sneuvelde een dag eerder ook al. Toen was melding gemaakt van 760 nieuwe coronabesmettingen.

Duitsland

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland valt zondag iets lager uit dan de dag daarvoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dat in de afgelopen 24 uur het aantal coronagevallen met 11.176 is gestegen.

Zaterdag ging het om 14.714 nieuwe gevallen. Dat was een record. Het totale aantal besmettingen in Duitsland komt nu uit op ruim 429.000. Het dodental steeg met 29 tot 10.032.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep zaterdag in een videoboodschap Duitsers op het aantal sociale contacten te beperken en zo min mogelijk te reizen. Als inwoners het aantal contactmomenten verkleinen „kunnen we gezamenlijk de enorme uitdaging aangaan die het virus met zich meebrengt”, aldus Merkel.

Frankrijk

Het aantal coronabesmettingen dat is gemeld in Frankrijk is vrijdag boven een miljoen uitgekomen. Het 67 miljoen inwoners tellende Frankrijk is wereldwijd het zevende land dat meer dan een miljoen coronagevallen heeft geteld. Het gaat verder om de Verenigde Staten (8,4 miljoen besmettingen), India (7,8 miljoen), Brazilië (5,3 miljoen) en Rusland (1,5 miljoen). Spanje en Argentinië zitten net boven de grens van een miljoen coronagevallen.

Het virus grijpt in Frankrijk de afgelopen weken weer snel om zich heen. Zondag zijn 52.010 coronabesmettingen vastgesteld, een nieuw dagrecord na de ruim 45.000 van zaterdag. Het virus heeft in Frankrijk bijna 35.000 levens geëist.

Sinds het weekend geldt voor 46 miljoen van de 67 miljoen inwoners een avondklok. Tussen 21.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends mogen mensen alleen met een geldige reden naar buiten. De maatregel blijft zeker zes weken van kracht.

Groot-Brittannië

Het aantal coronabesmettingen in Groot-Brittannië neemt dramatisch toe, regelmatig zijn er meer dan 20.000 nieuwe gevallen per dag. Zaterdag werd een recordaantal van 23.012 nieuwe besmettingen gemeld.

Boris Johnsons regering heeft onlangs maatregelen genomen waarbij het risico van verspreiding in Engeland in drie alarmfases wordt ingedeeld. In de meest riskante gebieden gelden zwaardere beperkingen van het openbare leven dan in de andere regio’s. Vooral in het noorden van Engeland moeten pubs en bars sluiten en zijn ontmoetingen tussen verschillende huishoudens verboden. In heel Engeland geldt een avondklok vanaf 22.00 uur en aan vergaderingen mogen maximaal zes personen meedoen.

Hongarije

In Hongarije is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal voor het eerst boven de 3000 gekomen. Het land rapporteerde zondag 3149 nieuwe coronagevallen, de hoogste eendaagse telling tot nu, aldus de regering.

Het totale aantal besmettingen in het land met 10 miljoen inwoners is gestegen tot 59.247. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus nam toe met 35 tot een totaal van 1425.

Hoewel het aantal gevallen van het coronavirus sinds eind augustus sterk is gestegen, probeert de nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orban, een herhaling te voorkomen van de lockdown in de lente. De economie stortte als gevolg daarvan in het tweede kwartaal met 13,6 procent in.

Hongaarse scholen draaien als normaal, en afgezien van het sluiten van de grenzen voor buitenlanders, heeft de regering geen significante beperkingen opgelegd aan evenementen.

De kabinetschef van Orban, Gergely Gulyas, zei donderdag dat de regering geen nieuwe beperkingen heeft gepland om de verspreiding van het virus te beteugelen. De scholen zouden zoals gewoonlijk weer openen na de herfstvakantie, die eindigt op 1 november.

Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zondag de landelijke coronavirusbeperkingen aangescherpt nadat het land een recordaantal nieuwe gevallen registreerde. De maatregelen komen ondanks tegenstand van regionale leiders en straatprotesten over uitgaansverboden.

Bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden moeten allemaal sluiten volgens de nieuwe regels, die maandag van kracht worden. Verder moeten restaurants en cafés om 18.00 uur stoppen met serveren, zei het kantoor van de premier.

Italië rapporteerde zaterdag bijna 20.000 nieuwe coronabesmettingen binnen een periode van 24 uur.

Italië was het eerste Europese land dat zwaar door het virus werd getroffen. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid heeft het nu bijna 500.000 bevestigde besmettingen en 37.000 doden als gevolg van het virus.

Premier Conte heeft tot dusver vermeden opnieuw een complete lockdown op te leggen. Die zorgde er eerder dit jaar voor dat het hele land twee maanden in quarantaine werd gehouden. Het veroorzaakte de ergste naoorlogse recessie van het land.

Polen

Vanaf zaterdag zijn er in Polen meer beperkingen van kracht geworden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, waaronder een sluiting van twee weken van restaurants en bars.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde vrijdag 153 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, waardoor het totaal aantal op 4172 komt.

Ook president Andrzej Duda heeft positief getest op het coronavirus, maar voelt zich goed. Dat zei zijn woordvoerder Blazej Spychalski zaterdag.

Duda’s besmetting komt op een moment dat het land wordt geconfronteerd met een sterke stijging van coronagevallen. Het aantal nieuwe besmettingen bereikte vrijdag een record van meer dan 13.600 in een etmaal.

Portugal

In de strijd tegen corona verplicht Portugal het dragen van een mondkapje overal buiten waar het druk is en je niet voldoende afstand kunt houden. De regel geldt voor iedereen van 10 jaar en ouder en duurt zeker zeventig dagen. Mensen die er zich niks van aantrekken moeten rekening houden met een boete tussen de 100 en 500 euro.

Portugal is niet een van de zwaarst getroffen landen in Europa, maar inmiddels stijgt het aantal besmettingen snel. Donderdag werd met 3270 gevallen een nieuw record gemeld sinds het begin van de epidemie.

Spanje

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zondag een nieuwe noodtoestand afgekondigd in een poging de stijgende coronavirusinfecties te beteugelen.

Sánchez zei het parlement te vragen in te stemmen met verlenging van de op zondag ingevoerde noodtoestand gedurende zes maanden. Hij zei dat reizen tussen de regio’s zal worden verboden onder de nieuwe noodtoestandregels.

De noodtoestand geeft regio’s, die over hun eigen gezondheidsaangelegenheden beslissen, de bevoegdheid om strengere bewegingsbeperkingen op te leggen, waaronder een avondklok.

Ze kunnen ook bedrijven aan banden leggen en andere activiteiten beperken, zoals het samenkomen in groepen binnen en buiten het huis. Een groeiend aantal regio’s deed een beroep op de regering om de maatregel uit te voeren om hen in staat te stellen uitgaansverboden op te leggen.

Spanje legde in het begin van de pandemie een van de zwaarste lockdowns op en versoepelde vervolgens de maatregelen tijdens de zomer. Maar net als veel andere Europese landen is het de afgelopen weken in een tweede golf geraakt en heeft het nu een van de hoogste aantallen besmettingen in West-Europa. Het totale aantal gevallen is vrijdag gestegen tot 1.046.132, terwijl het dodental de 35.000 nadert.

Tsjechië

Tsjechië heeft voor het eerst de grens van meer dan 15.000 nieuwe coronabesmettingen per dag overschreden. Zaterdag meldden de gezondheidsautoriteiten in Praag een nieuw record met 15.252 nieuwe gevallen binnen 24 uur.

Het totale aantal besmettingen sinds het uitbreken van de pandemie is volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid gestegen tot meer dan 238.000. In totaal zijn 1971 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Tsjechië, dat 10,7 miljoen inwoners telt.

In relatie tot het aantal inwoners kampt Tsjechië met de sterkste toename van nieuwe coronabesmettingen in de Europese Unie. Daarom gelden er sinds anderhalve week uitgebreide uitgaansbeperkingen. De meeste winkels zijn gesloten.

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) ligt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in Tsjechië aanzienlijk hoger dan in alle andere EU-landen.