Joe Biden wil vriendjes worden met Republikeinen

   Door Updated Gisteren, 20:21   Gisteren, 20:06 in BINNENLAND

De voormalig vicepresident sprak via de camera’s Republikeinen direct toe. „Ik heb zelf ook een paar keer verloren. Laten we elkaar een kans geven”, zo zei hij. Hij wil een einde maken aan de politieke verdeeldheid in het land. „Dit is het moment om Amerika te helen.” Hij roept op: „Het is tijd om de harde retoriek te stoppen, de temperatuur wat naar beneden te brengen, en elkaar weer te zien, en weer naar elkaar te luisteren.”

Het waren mooie, zalvende woorden van de winnaar van deze verkiezingen. Maar juist dat verenigen van de verdeelde staten wordt een vreselijk moeilijke klus. De campagne was lang en hard. En dat terwijl de gemoederen ook daarvoor al hoog waren opgelopen. Biden weet ook dat president Trump zijn nederlaag nog niet erkend heeft.

Protesteren

Trumps aanhang gaat ondertussen op verschillende plekken in het land de straat op om te protesteren tegen vermeende kiesfraude. Op de conservatieve nieuwszender Fox News worden dagen gevuld met ongeregeldheden die zouden hebben plaatsgevonden. Ook al hebben rechters nog geen overtuigend bewijs gezien. Ruim 70 miljoen Amerikanen stemden ook nu weer op Trump. Dat is meer dan in 2016. Ook wanneer Trump vertrekt uit het Witte Huis, blijft het Trumpisme nog springlevend.

Biden kan dus wel zeggen dat hij een president wil zijn die „geen rode of blauwe staten ziet”, de Amerikanen zien dat zeker wel. Of dat nu vanuit een Democratische staat met een blauwe bril is, of vanuit een Republikeinse met rode bril. Met die rode en blauwe staten citeert Biden letterlijk de man met wie hij acht jaar het land leidde: Barack Obama. Ook die moest erkennen dat het ook hem niet gelukt was om die brug te slaan tussen Democraten en Republikeinen.

Om dingen voor elkaar te krijgen heeft hij steun op Capitol Hill nodig. Hoe de verhoudingen in het congres zullen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Bekend is dat de Democraten een paar zetels verloren in het Huis van Afgevaardigden, maar wel de meerderheid behouden. In de Senaat moeten waarschijnlijk twee speciale ’run-off’-verkiezingen gaan bepalen of de Republikeinen of de Democraten de scepter zwaaien. Als Democraten beide races winnen, dan staat het 50-50 en is de stem van de vicepresident doorslaggevend.

Tweedeling in Trump-land

Maar Biden zal ook de hulp van Republikeinen nodig hebben. Daar is een tweedeling te zien. Een aantal Republikeinen ziet geen voorbeelden van stemfraude, en roept op de uitslag te erkennen. Onder hen senator Mitt Romney, een bekende Trump-criticus. Ook een aantal gouverneurs en andere congresleden sluiten zich hierbij aan.

Aan de andere kant blijft een groep Republikeinen vierkant achter hun president staan. Senator Lindsey Graham moedigde Trump aan vooral „niet op te geven”, en waarschuwde dat Republikeinen nooit meer een president zouden kunnen leveren als ze nu niet zouden vechten.

Bidens eerste prioriteit is het bestrijden van het coronavirus. Dit weekend werden weer records gebroken in de VS. Daar wil Biden meteen actie op ondernemen. Maandag presenteert hij zijn eigen corona-taskforce. Die zal hem helpen zijn plannen concreet te maken. Biden beloofde in zijn campagne onder meer landelijke richtlijnen om het virus tegen te gaan, leningen voor kleine ondernemingen en investeringen in beschermende kleding en mondkapjes.

Inauguratie

De plannen moeten meteen op 20 januari, de dag van zijn inauguratie, worden ingevoerd. Tot die tijd zal Biden geduld moeten hebben, want hij is nog geen president. Biden benadrukte dat het land pas weer vooruit kan kijken als corona onder controle is. „We kunnen niet onze economie repareren, of weer genieten van de mooiste momenten in het leven als corona er nog is.”

Voor zijn plannen heeft Biden de hulp nodig van de staten. Dat betekent dat hij ook Republikeinse gouverneurs zal moeten overtuigen van zijn aanpak. Ook hier zal hij enorme tegenstellingen moeten overkomen. In het zuiden van de VS is in sommige Republikeinse staten weinig te merken van coronamaatregelen. Hier volgen ze juist de lijn van Trump, die vindt dat de economie moet blijven draaien, omdat anders het middel schadelijker zou zijn dan de kwaal.