Mark Rutte en Jan Klink VVD (Groningse kandidaat voor de landbouw nr 35 kieslijst) Landschapvervuiling zou niet mogen en daar kunnen we samen iets aan doen.    Ons PLATTELAND met zijn uitgestrekte akkers,  zeeën van ruimte, kilometers ver kunnen kijken. Het platteland heeft zijn rust en ruimte en gemoedelijkheid.     Prachtige dorpjes en stadjes en natuurgebieden.  Natuur ook met Koeien in de wei. Velden aardappelen, graan, bieten, mais, fruitbomen, enz enz

 

“ vele hectare zonnepanelen en landschap vernietigender windmolens”

Voor de zonnepanelen hebben we gelukkig meer dan genoeg ruimte op bestaande  bedrijfsgebouwen, flatgebouwen, kantoortorens, boerderijen, hoogspanningsmasten omkleden, particuliere woningen, sportvelden waar geen reclameborden staan, randen van natuurgebieden. Windmolens alleen op industrieterreinen en bedrijvenparken.

 

Planbureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat kernenergie relatief minder duur is, minder schade aan milieu toebrengt, veiliger is en minder afval geeft. Men zou heel Nederland van stroom kunnen voorzien met drie kerncentrales  Zonnepanelen en windmolens behoren dan tot het verleden.

Grasweilanden zelfs in de winter, zodra het boven 4 graden is, het gras CO2 omzet in zuurstof. Stikstof regels  in Europa regelen en deze cijfers in Europees norm doorgetrokken worden, dan hebben onze boeren niet eens een probleem.

 

Wij bezitten de beste koeien, varkens stallen en boeren van de wereld. Nu gaan deze oa naar het Oostblok en zelfs 100 meter over de grens naar België. ( want daar hebben ze andere stikstof normen) Het stikstof probleem zijn veel groter als alleen de boeren. Neem de auto en gelast een autoloze zondag om mij. Deactiveer vliegvakanties en activeer de treinvakanties. Dan de productie terughalen uit China en weer in de EU produceren kan een heel hoop schelen. Het is mooi al die globalisering, maar het heeft ook een keerzijde. Kan het niet laten te vermelden, al dat oorlogsgeweld kost wel heel veel stikstof en CO2 , laat maar eens uitrekenen één jaar oorlogje spelen. Dus ook hier geldt weer, bezint eer ge begint, en begin bij jezelf.