Dolf Vink zijn ackers in bloei

Boer en VVD lid Dolf Vink uit Schildwolde roept collega,s in de buurt op geen zaken te doen met het  Pure Energie, deze probeert grondposities te verwerven. In het gebied om daar in de toekomst een windpark te bouwen.

 

Dolf kwam achter de plannen via een vriend een conceptcontract van Pure Energie te zien kreeg. ‘Een plan voor een windmolenpark tussen Schildwolde en Noordbroek en daar stonden een paar percelen ingetekend met namen.  Mijn naam stond er ook.  Ik wist helemaal van niks’, aldus Vink.

Vink is naast boer ook fractielid van de VVD in Midden-Groningen en heeft zich altijd uitgesproken tegen windmolens.  Ik was best wel boos op de plannenmakers, zonder mijn toestemming mijn naam hadden gebruikt.

  Volgens Arthur Vermeulen – Pure Energie wat vandaag niet tot de mogelijkheden behoort , kan een ander jaar soms wel.

‘We praten wel met grondbezitters’

 Pure Energie, heeft wel ideeën voor het gebied. Concreet plan is er nog niet.  Het bedrijf is in gesprek met grondbezitters in de regio. ‘Wij zijn continu op zoek naar nieuwe plekken om duurzame energie op te wekken. Soms hebben overheden al toestemming gegeven en soms nog niet, zou directeur windenergie Arthur Vermeulen van Pure Energie hebben verwoord.

Wat de plannen precies inhouden is nog onduidelijk. Volgens Vink zou het gaan om een park van 15 tot 20 molens. De windmolens zouden nog groter zijn dan de molens bij windpark N33, waarvan de tiphoogte 200 meter is.

De gemeenteraad en het college van Midden-Groningen hebben zich eerder duidelijk uitgesproken tegen nieuwe initiatieven in het gebied, maar daar lijkt Pure Energie zich niets van aan te trekken.

‘Gebied wordt voor 20 jaar gegijzeld’

Vink nam op zijn eigen Facebookpagina afstand van de plannen. Hij wil er niet mee worden geïdentificeerd en hoopt dat andere grondbezitters in de omgeving hetzelfde doen.

‘Als ze een handtekening hebben, dan wordt het hele gebied eigenlijk voor de aankomende twintig jaar gegijzeld, want het kan heel lang duren voor die juridische procedures gelopen zijn. Of dat er misschien toch over twaalf jaar een aanwijzingsbesluit komt vanuit het Rijk of de provincie, want daar zijn al zoveel boeren die mee willen doen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben’, zegt Vink.

Hij stoort zich vooral aan de werkwijze van Pure Energie. Hij ziet liever dat het bedrijf eerst kijkt of er draagvlak is in de omgeving voordat er gesprekken plaatsvinden over grondposities.