‘Het domste wat Nederland kan doen is Mark Rutte nu ‘naar huis’ sturen’ Tekst is van: Cees van Leeuwen was staatssecretaris van Cultuur in het kabinet-Balkenende I. Ik ben geen VVD’er, heb bijna mijn hele leven PvdA gestemd

Een betere communicator, voorzitter van de ministerraad, en vertegenwoordiger in het buitenland dan Rutte is nauwelijks denkbaar, schrijft voormalig staatssecretaris Cees van Leeuwen.

Cees van Leeuwen6 april 2021, 16:38

Ik ben geen VVD’er, heb bijna mijn hele leven PvdA gestemd. Maar bij de laatste verkiezingen heb ik met volle overtuiging voor Mark Rutte gekozen. Rutte is een politiek fenomeen van on-Nederlandse allure en een uitstekend vertegenwoordiger van ons land in het buitenland, zoals we die nog niet vaak hebben gezien. Zie hoe hij opereert in de EU, en hoe hij briljant getimed ‘no’ zei tegen Donald Trump. De toenmalige Amerikaanse president wist even niet hoe te reageren, waaruit zijn respect bleek voor deze ‘good guy’.

Overwinningsroes

Vorig jaar ontbeet ik op een Spaans terras, toen een Spanjaard mij nota bene in positieve zin aansprak over de rol, de starre houding, van Rutte in de EU over het beperken van geldoverdracht van Noord naar Zuid-Europa. Het gemiddelde niveau van onze Tweede Kamer verbleekt bij de kwaliteit van de politicus Rutte. En daar zit hem nu ook precies de crux en Rutte’s huidige, naar ik hoop en verwacht, korte probleem.

Hij was nog in zijn overwinningsroes en even niet scherp in een interview. En hup, dan ziet het parlement een kans die het nooit krijgt, en begint het blind in te hakken op ons nationale visitekaartje. Zo’n kans, door Rutte zelf in hun schoot geworpen, krijg je niet iedere dag. Via een relatief onbelangrijk feit – waarom mag je in vertrouwen niet over andere personen praten? – wordt bombarie gemaakt, via een vermeende leugen, met onze nationale schreeuwlelijk Geert Wilders voorop, met als secondant Thierry Baudet, en ook de andere oppositie braaf volgend in het kielzog.

Beveiligd

Baudet en Wilders hebben zo hard en lomp mogelijk schreeuwen tot businessmodel verheven. Ondertussen vervreemden ze onder meer Marokkaanse Nederlanders van de rest. En dat tegen een jaarsalaris van zo’n 120.000 euro, door ons als belastingbetaler op te hoesten. Stel daartegenover Mark Rutte, die zijn leven geeft aan Nederland en álle Nederlanders. Hij hoeft nauwelijks beveiligd te worden omdat hij ‘normaal’ doet. Politiek is zijn hobby en zijn leven, en daar profiteren wij allen van. Want een betere communicator, voorzitter van de ministerraad, en vertegenwoordiger in het buitenland is nauwelijks denkbaar.

Zo iemand gaan we toch niet inwisselen voor onzekerheid in de huidige gezondheids- en economische crisis ?

Ik geloof niets van een (opzettelijke) leugen van zowel Rutte als Jorritsma en Ollongren. Ik ken twee van hen goed, en het is eenvoudigweg ondenkbaar dat ze alledrie afspreken dezelfde leugen te verkondigen. Ik vermoed dat de betrokken notulist een in de marge van het gesprek gemaakte opmerking te groot heeft gemaakt in zijn of haar verslag. Óf diegene heeft deze opmerking vastgelegd als gewenst gespreksonderwerp bij een volgende bijeenkomst. En de vraag wat het CDA met Omtzigt van plan is, is gezien de publiciteit hierover een volstrekt logisch onderwerp om aandacht te geven indien het CDA bij de formatie zou worden betrokken.

Rutte-doctrine

Segers heeft op incorrecte wijze, de Christenunie onwaardig, kort na het Kamerdebat, ineens Rutte ‘aan de dijk gezet’. Met als argument dat een cultuuromslag niet met hem zou kunnen plaatsvinden. Dit is een wel heel vreemde CU-doctrine, want er is geen pragmatischer politicus dan Rutte, die goed kan meebewegen met ingrepen die de maatschappij vereist, nu zeker nodig na de bizarre Toeslagenaffaire. De zogenaamde ‘Rutte-doctrine’ is niet door Rutte geïntroduceerd als bestuursstijl, die bestond al decennia.

Maar als de kruitdampen zijn opgetrokken, en de essentie van het debat wordt gerelativeerd, dan is Jesse Klaver mogelijk bereid om zijn fout van vier jaar geleden te herstellen en nu met Groenlinks wel aan te schuiven bij een kabinet-Rutte IV. Een doorstart heeft niet alleen Rutte maar vooral ook Nederland verdiend. We gaan toch niet zomaar een ‘good guy’ weggooien? Dat zou erg dom zijn.

Cees van Leeuwen was staatssecretaris van Cultuur in het kabinet-Balkenende I.